Kohta yhdeksäs raskausviikko on ohi ja alkaa kymmenes. Ensimmäinen kolmannes on aivan loppusuoralla ja voin käsi sydämellä sanoa, että tämä ensimmäinen kolmannes on mennyt minulta kokonaan ohi. On äärettömän ristiriitaista olla raskaana, mielen sitä kuitenkaan olematta. Villeimmissä kuvitelmissanikaan en koskaan olis osannut ajatella kuinka kokonaisvaltaisesti keskenmeno vaikuttaa naiseen. Enkä ikinä olisi kuvitellut, että minä sen koen. Mutta juurikin kaikista naisista minun se oli koettava. Niin kylmän viileä oma suhtautumiseni keskenmenoon on ollut. Asia, joka tapahtuu ja jolle ei voi mitään. Tilastollinen fakta, joka osuu aina johonkuhun onnelliseen odottajaan. Luonnon tapa korjata epäkelpoja yksilöitä pois.

On ihan oikein, että pääsin itse kokemaan ja näkemään, mitä se kesenmeno on. Miksi sitä surraan ja kuinka tyhjäksi se jättää äidin. Kyllä vain, äidin. Siitäkin huolimatta, että kyseessä olisi ensimmäinen tai kymmenes lapsi. Syli jää tyhjäksi ja yksi elämä, joka on siintänyt vanhempien silmissä, lakkaa. Aivan kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Ja seuraavat raskaudet ovat maustettuja epävarmuudella sekä peloilla. Tieto lisää tuskaa, ainakin tässä tapauksessa.

Vaikka raskaus ei vielä ole mielessäni konkreettinen asia, joka on tapahtuva fakta, niin elämää suunnitellaan kovin kesän alkua silmällä pitäen. Viikonloppuna "uuden" (siis käytetyn) auton pitäisi kotiutua meille. Se helpottaa arkeamme huomattavasti, eikä minunkaan tarvitse enää raahata painavia kauppakasseja kolmen kilometrin päästä kävellen.

Auton suhteen pääsimme kompromissiin ja mies sai nyt mieleisensä. Kesällä tuo miehen silmäterä lähtee vaihtoon ja tilalle tulee minun valitsema tila-auto. Pakko myöntää, että tekee miehen puolesta pahaa. Tila-autot (ainakin ne joihin meillä on varaa) eivät mitään ruusuja nimittäin ole. Ja moni seitsenpaikkainen näyttää jopa kaikkea muuta kuin turvalliselta! Itse en kykene päättämään sitä, kuka lapsista olisi vähemmän arvokas ja voisi istua näillä hengenvaarallisilla paikoilla, joten surmanloukut saavat jäädä meidän osaltamme. Ja mikäli rahat eivät riitä turvalliseen autoon, hautaan unelmani tuosta tilaihmeestä. Tilalle täytyy sitten keksiä jotain muuta.